ייפוי כח מתמשך

מהו ייפוי כח מתמשך, מהם יתרונותיו ומה חשוב לדעת עליו?

ייפוי כח מתמשך הוא מסמך משפטי שמאפשר לאדם מעל גיל 18 ("הממנה") למנות אדם אחר ("הממונה" או "מיופה הכח") כדי שיקבל החלטות עבורו, אם יגיע למצב שבו לא יוכל עוד לעשות כן בשל אובדן יכולתו הגופנית או הנפשית לקבל החלטות. זאת, בשל דמנציה, מוגבלות נפשית וכד'.
האפשרות לערוך מסמך בשם ייפוי כח מתמשך נכנסה לתוקף בשנת 2017 עם תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 (להלן: "החוק").
ייפוי כח מתמשך נועד, למעשה, להחליף את צו האפוטרופסות ולמנוע את הצורך לפנות לבית המשפט.

מטרת התיקון לחוק

המטרה של התיקון לחוק היא לאפשר לאדם להרחיב את האוטונומיה שלו ולשלוט מראש בהחלטות שנוגעות אליו במקרה שיאבד את יכולתו להחליט כשיצטרך לקבל החלטות. ע"י עריכת ייפוי כח מתמשך האדם יוכל לקבוע מה ייעשה בו וברכושו.

הנושאים שנכללים בייפוי כח מתמשך

ע"פ סעיף 32ב. (ב) לחוק, ייפוי כח מתמשך יכול להיות בעניינים אישיים, רכושיים או רפואיים של הממנה – כולם או חלקם. למשל: מקום מגורי הממנה, חשבונות הבנק שלו, צורת הטיפול בו ועוד.
הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכח המתמשך כי הממונה יפעל בכל הנושאים הללו, או בחלק מהם – הכל נתון להחלטתו של הממנה.
חשוב לציין, כי לא כל נושא רפואי יכול להכלל בייפוי כח מתמשך. כך למשל, לצורך קבלת הסכמה לטיפול רפואי מאריך חיים, יש לערוך ייפוי כח רפואי – בהתאם לחוק החולה הנוטה למות.

מיופה כח – מי רשאי להתמנות?

כאמור, הממנה יקבע מי יהיה מיופה כוחו. הוא יכול לבחור אדם אחד או יותר שהוא סומך עליהם, אשר ישמשו כמיופי כוחו. מיופה כח צריך לעמוד בתנאי החוק: בגיר, יחיד (לא תאגיד), אדם שלא מונה לו אפוטרופוס, אדם  שלא הוכרז כפושט רגל ואינו לקוח מוגבל חמור – כאשר מדובר בייפוי כח מתמשך בענייני רכוש, אדם שלא נותן לממנה טיפולים שונים תמורת תשלום, אדם שלא מספק לממנה מגורים תמורת תשלום, וכן אדם שאינו עורך הדין שבפניו נערך ייפוי הכח המתמשך.

מינוי אדם "מיודע"

החוק מאפשר לממנה לקבוע בייפוי הכח המתמשך אדם אחד או יותר, שלהם מיופה הכח יצטרך לדווח אודות החלטות או פעולות שהוא מבצע אשר מצויות בייפוי הכח.
זהו מנגנון פיקוח שמאפשר לוודא כי המיופה מבצע את מלאכתו כפי שהתבקש לבצעה.
ה"מיודע" הוא האדם שידווחו לו אודות פעולות מיופה הכח.

יתרונות ייפוי כח מתמשך

מומלץ לערוך ייפוי כח מתמשך, שכן ישנם יתרונות רבים וחשובים למסמך זה. ביניהם:

  • מדובר בהליך מהיר, יעיל וקצר יחסית – לא צריך לקבל אישור מבית המשפט כדי שייפוי הכח המתמשך ייכנס לתוקף. ייפוי הכח המתמשך יופקד אצל האפוטרופוס הכללי, והוא ייכנס לתוקף בזמן הרלוונטי.
  • הדרך הטובה ביותר למימוש רצון הממנה – הממנה יכול לקבוע מי יטפל בענייניו וכיצד, אם יגיע למצב שבו לא יוכל עוד לקבל החלטות.
  • ייפוי כח מתמשך מונע סכסוכים משפטיים – כך מראש מקבלים תשובה לשאלות כגון: מי יטפל בממנה ומה תהיה צורת הטיפול, שכן הממנה כותב באופן מפורש בייפוי הכח המתמשך את שמות האנשים שהוא מעוניין שיטפלו בו וכיצד.

עריכת ייפוי כח מתמשך – רק עו"ד שהוסמך לכך

רק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת אצל האפוטרופוס הכללי, יכול לערוך ייפוי כח מתמשך. בזמן עריכת ייפוי כח מתמשך, עורך הדין יסביר לממנה, בין היתר, את המשמעויות המשפטיות של ייפוי כח מתמשך, מהן החלופות לייפוי כח מתמשך ומהם הנושאים שניתן לכלול בייפוי כח מתמשך.
עורך הדין צריך לאשר בייפוי הכח המתמשך, כי הממנה מבין את משמעות ייפוי הכח המתמשך, מטרותיו ותוצאותיו, וכן כי הוא התרשם שייפוי הכח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון.
עו"ד שני זכאי בעלת הסמכה מהאפוטרופוס הכללי לעריכת ייפוי כח מתמשך, והיא תשמח לסייע לכם בנושא.

 

דילוג לתוכן