יורשיו של אדם שנפטר, אשר רוצים לקבל את רכושו, צריכים להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה. יש לפנות לרשם לענייני ירושה לצורך הוצאת הצו.
במקרה שבו המנוח השאיר אחריו צוואה, הבקשה תהיה להוצאת צו קיום צוואה. במקרה שבו המנוח לא השאיר אחריו צוואה, הבקשה תהיה למתן צו ירושה.
העיזבון מתחלק בין יורש המנוח בהתאם להוראות בצוואתו, ואם המנוח לא השאיר אחריו צוואה, החלוקה תתבצע לפי הוראות חוק הירושה.
מהי צוואה?
צוואה היא מסמך משפטי, אשר מסדיר את חלוקת רכושו של אדם לאחר מותו. לא כל צוואה שאדם הכין תהיה תקפה, שכן עליה לעמוד בהוראות חוק הירושה, אשר מכיר בארבעה סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל-פה.
אם אדם השאיר אחריו מספר צוואות, הצוואה המאוחרת ביותר התקפה – היא זו שתקבע. ההתייחסות לצוואות האחרות תהיה כאל מבוטלות.
ניתן לכלול בצוואה הוראה לגבי מינוי מנהל עיזבון, אשר יהיה אחראי על חלוקת העיזבון בים היורשים.
כשהמוריש מכין צוואה הוא יכול לבחור עד כמה לפרט ולתת הוראות מדויקות או לכתוב את הדברים באופן כללי. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בדיני ירושות וצוואות טרם עריכת הצוואה, כדי לא לשגות ולהכין צוואה שיהיה לה תוקף משפטי מחייב.
טעויות נפוצות בכתיבת צוואה
חשוב להקפיד על תנאי החוק, שאם לא כן, הצוואה עלולה להפסל. כך למשל,
- צוואה בכתב יד צריכה להכתב כולה בכתב ידו של המצווה. היא לא יכולה להיות מודפסת.
- אם המצווה מעוניין לכתוב בצוואה שאדם מסוים יהיה אחד הנהנים מהצוואה, אותו אדם לא יכול להיות נוכח בזמן כתיבת הצוואה.
- אנשים רבים לא נוהגים לצרף חוות-דעת רפואית לצוואה. אבל, אם הם מבוגרים או חולים, זו טעות לא לעשות כן. בחוות הדעת הרפואית ייקבע כי אותו אדם כשיר לערוך צוואה, וכך יהיה קשה לערער עליה.
מה בין הסכם ממון לבין צוואה?
הסכם ממון בין בני זוג הוא הסכם צופה פני עתיד בענייני רכוש, אשר בו מסדירים בני הזוג את ענייני הממון שלהם. ההסכם יכול להיערך במהלך הנישואין וכן לפני הנישואין – אם בני הזוג מתכוונים להנשא.
בני זוג שחיים כידועים בציבור יכולים גם הם לערוך הסכם, אך הסכם זה לא יכונה הסכם ממון, אלא "הסכם חיים משותפים". בהסכם זה אפשר להסדיר גם עניינים שאינם ממוניים.
חשוב לשים לב לכך, שהסכם ממון שנערך ע"פ הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג אינו מהווה צוואה. הווה אומר – לא ניתן באמצעות הסכם ממון לערוך צוואה שמסדירה את חלוקת הרכוש בעת פטירתו של אחד מבני הזוג או שניהם.
יש להפריד בין המסמכים ולערוך בנוסף להסכם הממון צוואה. הצוואה תכלול הוראות בנוגע לחלוקת הרכוש לאחר הפטירה.
מהי ירושה?
כאמור, אם המנוח לא השאיר אחריו צוואה תקפה, עזבונו יחולק ליורשיו החוקיים בהתאם למפתח שבחוק הירושה. באופן עקרוני, החלוקה נעשית לפי פרנטלות (ענפים). בהתאם לכך, אם לנפטר יש בן זוג וילדים – בן הזוג יירש מחצית מהעיזבון והמחצית השנייה תחולק בין ילדיו.
הבקשה לצו ירושה תוגש לרשם לענייני ירושה בהתאם לסמכות המקומית – מקום מושבו של המוריש.
משרד עו"ד שני זכאי מטפל בעריכת צוואות, ניהול עיזבון ומעניק ייעוץ בכל הקשור לדיני ירושה וצוואות. המשרד עורך צוואות ומטפל בהנפקת צווי קיום צוואה וצווי ירושה.
כמו כן המשרד עוסק בעריכת הסכמי ממון בין בני זוג כולל ייעוץ וליווי משלב המשא ומתן ועד לאישור ההסכם. המשרד עוסק גם בעריכת הסכמי פרידה – ייצוג בני זוג בהסכמה וברוח טובה במטרה לגבש הסכם הוגן וראוי תוך מתן דגש על טובת הילדים, הגינות וניסוח הסכם כולל, ברור ומפורט.